We hebben erover gesproken en getwitterd (@chocoladry). Al verschillende keren is gewaarschuwd voor tekorten op de cacaomarkt. De cacaobonen worden bedreigd en misschien hebben we nog maar een paar jaar om te genieten van chocolade.
Wereldwijd zien we een toenemende vraag naar chocolade. Vooral in Azië en opkomende landen als India en Brazilië. Wist je dat ook in Nederland steeds meer chocolade wordt gegeten? Vooral de hele donkere pure chocolade (waar meer cacao in zit dan melkchocolade) wint aan populariteit. Hoe lekker chocolade ook mag zijn, we vinden het belangrijk om zo nu en dan even stil te staan bij de cacaoboeren in West Afrika. Meer dan 70% van alle cacao komt namelijk uit Ghana en Côte d’Ivoire, beter bekend als Ivoorkust.
Veel cacaoboeren hebben te maken met omstandigheden die allesbehalve ideaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanhoudende droogte waardoor veel cacaoplantages zijn verwoest. Daarnaast stoppen steeds meer boeren met het verbouwen van cacao omdat het te weinig opbrengt.
In Zuid-Amerika zit het de cacaoboeren ook niet mee. Een groot deel van de oogst wordt verwoest door ‘frosty pod’. Een schimmel die de peulen van cacaobomen infecteert. De schimmel verspreidt zich via sporen waardoor het moeilijk te stoppen is.
We denken dat de oplossing niet alleen ligt in meer opbrengst en land voor de cacaoboeren, maar ook in het opleiden, het uitwisselen van kennis en het geven van financiële steun (in de vorm van leningen). We sluiten af met het nieuws dat wetenschappers in Centraal-Afrika bomen aan het ontwikkelen zijn die 7 keer meer bonen produceren dan traditionele cacaobonen. (bron: Roberto A. Ferdman, Washington Post)